Udało mi się
całkiem niedawno wyciągnąć, od znajomego właściciela pizzerii, najlepszy
przepis na pizze. Jest banalnie prosty, ale jej smak, niesamowity! Oczywiście
znajomy od tak nie chciał się podzielić swoim skarbem, ale po wielu błaganiach
udało nam się. Przy okazji nawet zademonstrował nam jej przygotowanie na
spotkaniu ze znajomymi. Aczkolwiek ja od siebie mam jedno zalecenie. Najpierw
pieczemy bazę, czyli ciasto, sos i ser a potem dodajemy dodatki. Inaczej całość
nie jest zadowalająca, a jeżeli używamy takich składników jak pomidory, zrobi
nam się wręcz płynna. A nie o to tu chodzi.
Pizza jak
wszyscy wiedzą pochodzi z Włoch, jednakże podczas integracji i poznawania
nowych kultur, rozpowszechniła się na cały glob, aktualnie często nazywana fast
foodem. Pizzeria może stać się bardzo dochodowym biznesem, całkowity koszt
pizzy jest około 4 razy mniejszy niż jej cena w menu. Łatwo też się domyśleć,
dlaczego kiedyś ten przysmak nazywany był posiłkiem dla ubogich. Naprawdę
przygotowanie jej jest proste i niedrogie. Za to smak potrafi zaskoczyć
każdego.
Przepis na
pizzę, który wam zaraz zaprezentuję jest wersją maksymalnie ekonomiczną.
Ponieważ z proponowanego przeze mnie ciasta, wychodzi nam 6 pizz. No tak ale,
po co mi aż tyle? Spytacie. Najprostszym sposobem jest zamrożenie 5
pozostałych. Ja wyjmuję je 2 godziny przed planowanym posiłkiem. Ciasto nie
traci swoich wartości! Przepis na sos do pizzy również jest wersją mniej
pracochłonną. Następnym razem podam wam mój ulubiony, który niestety musi
pyrkać na wolnym ogniu przez godzinę.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- około 2 szklanki wody
- pół drożdży
- odrobina soli i cukru
- 2.5 łyżeczki tymianku
- łyżka oleju
Sos:
- Pół kartonika włoskiej Passaty (koniecznie!)
- suszone zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Dodatki:
- Mozzarella (koniecznie)
- Salami
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę tymianek, sól i cukier. W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Ugniatać przez chwilę, następnie dodać olej i pół szklanki wody. Niestety ciasto trzeba ugniatać na oko, warto mieć przygotowaną ciepłą wodę i mąkę, w zależności, czego ciasto potrzebuje, dodać. Ciasto należy chwilę ugniatać rękami. Powinno stać się miękkie i puszyste, nie powinno się rozpadać. A bąbelki powietrza powinny się rozbijać pod naszym uciśnięciem.
- Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury. Do miseczki wlać passatę i wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Najlepiej nie żałować tych składników, ponieważ ulepszą smak pizzy.
- Po 30 minutach ciasto porozdzielać na 6 części, jedno zostawić na stolnicy a resztę zawinąć w folię i zamrozić.
- Ciasto posypać mąką i wyrabiać rękami aż powstanie z niego placek, można sobie dopomóc wałkiem pod koniec. Ja zaczynam ciasto wyrabiać już na papierze i następnie wraz z papierem je przekładam na blaszkę. Smarujemy je naszym przygotowanym sosem i posypujemy serem (nie całym!). Wkładamy pizzę do piekarnika na 10 minut.
- Wyciągamy, dodajemy resztę sera i salami. Wkładamy na 5 minut. Nasza idealna pizza gotowa!
Wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńMam zamiar ją jutro przygotować, stąd mam kilka pytań :)
OdpowiedzUsuńczy mąka orkiszowa się nada?
ile oznacza "pół drożdży"?
Najlepsza byłaby pszenna, ale możesz spróbować na orkiszowej. Pół drożdży, czyli pół kostki. Muszę to poprawić. Jeżeli masz w proszku to dwie torebki. Mam nadzieję, że się uda.
OdpowiedzUsuńzrobiłam z mąki orkiszowej i wyszło idealne! bardzo dziękuję za przepis :)
Usuń