środa, 30 stycznia 2013

Coq au Vin

Pin It
Danie, które stało się ikoną kuchni francuskiej, kurczak wolno duszony w czerwonym winie i ziołach nabiera delikatności i aromatu. Jego prekursorką była Julia Child, której przepis z książki "Mastering the Art of French Cooking" jest już prawdziwym klasykiem. Najczęściej podawany z winem typu "Burgund", spektakularnie podpalany po nalaniu brandy. Niebieski ogień nadaje temu daniu pewnej ekscentryczności. A cudowny zapach wędruje z kuchni po całym mieszkaniu. Idealnie nadaje się na wspólne gotowanie ze znajomymi oraz romantyczne kolacje. 

O tak cudownie opisuje się to danie, tym bardziej, że robiłam je już parę dni temu. Dzisiaj czeka na mnie świeża jagnięcina w ziołach do przygotowania, ale o tym już niedługo. Już niedługo walentynki, wspaniała kolacja dla dwóch osób będzie na pewno świetnym pomysłem. 

Składniki (4-6 porcji):
  • 4 łyżki masła
  • 12 cebulek lub dymek
  • kurczak podzielony na 8 porcji
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki brandy
  • 1 i 3/4 szklanki czerwonego wina, najlepiej burgunda
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki świeże natki
  • 1 listek laurowy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 250 g pieczarek przekrojonych na połówki
Przygotowanie:
  • W dużym szerokim rondlu lub garnku żeliwnym roztopić na średnim ogniu 3 łyżki masła. Dodać cebulki. Smażyć ok. 10 minut mieszając, aż się lekko zarumienią. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz. Do rondla włożyć kurczaka, zwiększyć ogień do dużego i smażyć ok. 8 minut, obracając w miarę potrzeby, aż mięso zacznie się rumienić. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze ok. 5 minut, od czasu do czasu obracając, aż zarumienią się na złoto. 
  • Rondel zdjąć z ognia, mięso polać brandy. Podpalić i zostawić, aż płomienie zgasną. Do garnka ponownie włożyć cebulki, postawić na średnim ogniu. Wlać 1 szklankę wina i delikatnie zdrapać przywarte resztki smażenia na dnie rondla. Dodać pozostałe wino, tymianek, natkę, listek laurowy, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i dusić 45-60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie dobrze upieczony.
  • W tym czasie na patelni na średnim ogniu roztopić pozostałą łyżkę masła. Włożyć pieczarki i smażyć 5-7 minut, aż lekko zrumienią się na złoto. Zdjąć z ognia, odstawić. Na ok. 15 minut przez końcem duszenia dodać do kurczaka. 
  • Danie można podawać wprost z rondla lub przełożyć na półmisek. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz