wtorek, 29 stycznia 2013

Guacamole

Pin It Meksykański sos, który spektakularnie podbił świat. Znany już za czasów Azteków, coraz częściej pojawia się na stołach, w tym wyjątkowo często na moim. Można go przyrządzić bardzo prosto i co najważniejsze błyskawicznie. Jedynym warunkiem jest bardzo dojrzałe awokado. Jest idealna przystawka na imprezy i spotkania.

Awokado jest jednym z niewielu owoców, który zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów, bez problemu można nim zastąpić masło aczkolwiek jego walory zdrowotne są nieporównywalne z tłuszczami zwierzęcymi.

Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam taką przystawkę, na wieczór ze znajomymi. Nasz przyjaciel upierał się, że w składzie jest jajko i koniec kropka, bo smakuje mu jak pasta jajeczna. Aczkolwiek zajadał się jak szalony. Tak więc mimo, że jajka nie ma to powinno bardzo smakować.


Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • cytryna lub limonka
  • grzanki do nabierania
 Przygotowanie:
  • Awokado najlepiej przekrójcie na pół, wyrzucicie dużą pestkę. Dojrzało awokado jest miękkie i bez problemu można je przełożyć łyżeczką do miseczki i rozgnieść widelcem. Obierzcie dwa ząbki czosnku i dokładnie rozgniećcie nożem, dodajcie do awokado. Doprawcie solą i limonką. Podawać z ciepłymi grzankami do nabierania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz