Awokado jest jednym z niewielu owoców, który zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów, bez problemu można nim zastąpić masło aczkolwiek jego walory zdrowotne są nieporównywalne z tłuszczami zwierzęcymi.
Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam taką przystawkę, na wieczór ze znajomymi. Nasz przyjaciel upierał się, że w składzie jest jajko i koniec kropka, bo smakuje mu jak pasta jajeczna. Aczkolwiek zajadał się jak szalony. Tak więc mimo, że jajka nie ma to powinno bardzo smakować.
Składniki:
- 1 awokado
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cytryna lub limonka
- grzanki do nabierania
- Awokado najlepiej przekrójcie na pół, wyrzucicie dużą pestkę. Dojrzało awokado jest miękkie i bez problemu można je przełożyć łyżeczką do miseczki i rozgnieść widelcem. Obierzcie dwa ząbki czosnku i dokładnie rozgniećcie nożem, dodajcie do awokado. Doprawcie solą i limonką. Podawać z ciepłymi grzankami do nabierania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz