Klasyczny deser, delikatny z odrobiną alkoholu. Moja osobista wariacja.
Składniki, 6/7 małych porcji:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 250 ml śmietanki kremowej 30%
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 łyżka malibu
Przygotowanie:
- W małym pojemniczku zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
- Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier z prawdziwą wanilią i brązowy. Mieszając, podgrzewać aż się rozpuści
- Dodać łyżkę malibu, jeżeli nie chcemy, aby alkohol był wyczuwalny należy zagotować całość, ja tylko podgrzałam. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całość się rozpuści.
- Przelać do filiżanek/papilotek/kokilek i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz