sobota, 19 stycznia 2013

Panna Cotta Waniliowa

Pin It
Klasyczny deser, delikatny z odrobiną alkoholu. Moja osobista wariacja.

Składniki, 6/7 małych porcji:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka malibu
 Przygotowanie:
  • W małym pojemniczku zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
  • Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier z prawdziwą wanilią i brązowy. Mieszając, podgrzewać aż się rozpuści
  • Dodać łyżkę malibu, jeżeli nie chcemy, aby alkohol był wyczuwalny należy zagotować całość, ja tylko podgrzałam. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całość się rozpuści.
  • Przelać do filiżanek/papilotek/kokilek i wstawić do lodówki na 4 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz