piątek, 25 stycznia 2013

Wiosenne Risotto

Pin It Risotto jest bardzo ciekawą potrawą, typowo Włoską, przejętą przez większość kuchni europejskich. 
Doskonałe Risotto składa się ryżu typu: Arborio. Okrągłego, drobnego i niepłukanego. Najlepiej podsmażanego na tłuszczu. Pewnego razu, oglądałam odcinek jak Jamie Oliver wybrał się do Włoch, gotował w kobiecym więzieniu, które utrzymywało się z uprawy warzyw i owoców. Dowiedział się wtedy od jednej z więźniarek, że najlepsze risotto składa się z dużej ilości masła. Wzięłam to sobie do serca i metodą prób i błędów faktycznie stwierdzam, że masło jest kluczem do risotta, ewentualnie dodatkowo można dodać trochę oliwy. Ważne, aby zalewać go ciepłym bulionem, ponieważ przez zimny danie może się nie udać. Oczywiście najważniejszym dodatkiem jest również duża ilość parmezanu. 

Składniki:
  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała dymka
  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • pół szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 szklanki bulionu
  • sól i pieprz
  • pół szklanki śmietanki kremowej 30%
  • szklanka mrożonego lub świeżego groszku
  • pół cukinii 
  • pół marchewki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/3 szklanki parmezanu
 Przygotowanie:
  • Rozgrzej w garnku o grubym dnie, 2 łyżki masła. Zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj ryż typu Arborio i podsmażaj aż stanie się szklisty. Wlej pół szklanki wina i poczekaj aż cały się wchłonie. Dokładnie zamieszaj i dodaj jeszcze 2 łyżki masła. Podgrzej bulion i zacznij powoli dodawać go do ryżu czekając aż zostanie dokładnie wchłonięty. Powtarzaj aż ryż stanie się kremowy i miękki, w razie potrzeby dodaj masło i śmietankę. Dodaj warzywa i poczekaj aż się podgotują. Zdejmij całość z ognia, dopraw i posyp obficie parmezanem. 








1 komentarz: