poniedziałek, 14 stycznia 2013

Curry z kurczaka i z dodatkiem ryżu

Pin It Wydaje mi się, że jest to jedno z moich najpiękniejszych zdjęć. Pełne koloru i życia. Zgadzacie się ze mną? Dla większości nowych czytelników, choć może pojawią się starzy z Camomille Flavor, jestem kimś jeszcze nieznanym. Anonimowym. 

Zapraszam

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • przyprawa curry
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • puszka pomidorów
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • świeże zioła do smaku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka brązowego cukru
Składniki na marynatę:
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżka startego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Kurczaka oczyścić i dokładnie pokroić, natrzeć w marynacie i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę. 
  • W dużym garnku na grubym dnie, rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojonego kurczaka. Kiedy już będzie zarumieniony dodaj kukurydzę i pomidory. Chwilę podsmaż i dodaj resztę przypraw, dobrze wymieszaj i znowu przysmaż. Gotuj 10 minut pod przykryciem.
  • W międzyczasie nastaw ryż do ugotowania (według instrukcji na opakowaniu) i podawaj go z curry. 


1 komentarz:

  1. Podoba się, i to bardzo!! Czekam na kolejne piękne i pachnące obrazy. POzdrowienia.

    OdpowiedzUsuń