poniedziałek, 25 lutego 2013

Fondant Czekoladowy

Pin It Chciałabym wszystko mieć już, teraz i natychmiast. Zakładam, że jestem z pokolenia rozpieszczonych dzieci, które po upadku PRL musiały mieć wszystko co najlepsze, dwie lewe ręce do roboty i najlepiej same 6 w szkole, potem oczywiście najlepsze studia. Nieważne, że drogie. Głupio nie mieć papierka. Teraz, pogrążona w nauce, zastanawiam się jak zacząć robić to co naprawdę lubię. W kryzysie? Jest to chyba niemożliwe.


Składniki:
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady
  • 25 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sorbet pomarańczowy

Przygotowanie:
  • Roztrzepujemy jajka z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, zdejmujemy z ognia i dodajemy cynamon, kakao i mąkę. Całość delikatnie mieszamy i łączymy z jakami, aż do uzyskania jednolitej masy. Kokilki smarujemy masłem i obtaczamy w mącę lub kakao. Łyżką nakładamy do nich gotową masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z gałką lodów.

2 komentarze:

  1. Odpowiedź trudna...
    Ale fondant doskonały.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow , mój brat by oszalał jakby go zobaczył ;p pycha !

    OdpowiedzUsuń