niedziela, 10 lutego 2013

Jabłka pod kruszonką

Pin It

Wraz z moją kotką odczuwamy przesilenie wiosenne, ona więcej śpi, Ja więcej narzekam. Przecież ludzie nie zimują, z porównaniem do zwierząt. Aczkolwiek jestem pewna, że jest to w naszej naturze. Zimą jesteśmy ospali, dopadają nas depresje i chandry. Tych bogatszych ratują wyjazdy nad ciepły ocean, a tych biedniejszych terapeuta na NFZ, który nie zawsze pomaga. Na właśnie takie dni proponuję wam pyszną, ciepłą i pachnącą kruszonkę! Trochę ociepli nam te przesilenie.

Składniki:
  • 3 jabłka, najlepiej renety
  • łyżeczka cynamonu
  • 45 g masła
  • 60 g mąki
  • 40 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
  • Obieramy jabłka i kroimy na ćwiartki a następnie na paski. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć cząstkami jabłka, które posypujemy cynamonem. 
  • Przygotowujemy kruszonkę, na duży talerz wykładamy masło, mąkę, płatki, cukier i odrobinę soli. Delikatnie ugniatamy, jeżeli masło jest miękkie. Jeżeli odrobinę twarde kroimy całość nożem. Gotową kruszonką posypujemy jabłka.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.

3 komentarze:

  1. Kiciuś tak mnie zauroczył,że nie mogłam się skupić na przepisie. Śliczny jest! ;) Mrr

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Masz pięknego kotka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem czy mnie bardziej Twój kot zachwyca czy te jabłka pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń