wtorek, 19 lutego 2013

Walentynkowe Warsztaty Kulinarne

Pin It




Walentynki
Czy można je spędzić romantycznie a zarazem inspirująco? Nauczyć się nowych umiejętności, po których nasz mężczyzna uzna, że to był udany dzień? Najwyraźniej tak  i to w efektowny i prosty sposób. Wystarczy rezerwacja miejsca w Szkole Gotowania we Wrocławiu i dobra nawigacja w aucie, jeżeli jesteście spoza miasta. 


Miesiąc przed 14 lutym zastanawiam się jak wykorzystać daną okazją. Moja druga połówka  nigdzie nie chce się ruszać, a walentynki według niego są przereklamowane. Ciężki orzech do zgryzienia. Przeglądam Internet z kreatywnymi pomysłami. Nagle wpada mi w oko strona z Warsztatami Kulinarnymi. Idealnie dla nas! Rezerwuję miejsca (zostały ostatnie) i cierpliwie czekam na ten dzień.
Stawiamy się na ulicę Tęczową z delikatnym spóźnieniem. Lekko pokłóceni o dozwoloną prędkość jazdy  w czasie mgły (z widocznością na 2 metry). Widzimy zebrane pary w różnym wieku. Wszyscy uśmiechnięci i zafascynowani. Poznajemy naszego przewodnika po świecie kuchni:
Jacek Lehr – kucharz z wieloletnim doświadczaniem w renomowanych Angielskich restauracjach, absolwent Thames Valley University. Na początku zamknięty w sobie, lekko z dystansem, później przemiły człowiek z ogromną wiedzą i pomysłami. Naprowadza, podpowiada i uczy. Podziwiam go za jego spokój, kiedy Ja uporczywa blogerka zadająca tysiące pytań, na temat produktów i dostaw, przeszkadza w pracy.
Przewodnim tematem warsztatów okazała się kuchnia włoska. Pierwszą potrawą było ravioli z estragonem, dorszem i przegrzebkami w bulionie krewetkowym. Potrawa bardzo rozgrzewająca, pełna elektryzmu. Następny był Rostbef z musem truflowym z gotowanych ziemniaków, puree z prawdziwków i sosem z zielonego pieprzu i rumu.



Deser. Seksowny i puszysty soufflé z sorbetem porzeczkowym.  Delikatnie wymieszany z dobrze ubitą pianą z białek. Pieczenie było pełne wyczekiwania, na szczęście nasz wyszedł idealnie. Bardzo słodki, zapieczony w kokilach, w połączeniu z orzeźwiającym smakiem sorbetu, dawał wyśmienite doznanie smakowe.
Sama szkoła gotowania, jest urządzona nowocześnie. Dominuje biel i kolory zieleni. Znajdziemy również sporo drewna. Jedyną wadą była ilość miejsca, moim zdaniem lokal jest niestety za mały na warsztaty i stoliki do degustacji.  Na szczęście, właściciele niedługo przenoszą się. Co jest bardzo dobrą wiadomością. Na pewno znów odwiedzę to miejsce, aby powiększyć moją wiedzę.

Szkoła Gotowania "Tęczowa Kuchnia"
ul. Tęczowa 74 1-B,
53-603 Wrocław
tel.: +48 508 631 072
kontakt@szkola-gotowania.com













 

1 komentarz:

  1. Fajna przygoda i świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z ukochaną osobą:-). Dania iście restauracyjne:-)

    OdpowiedzUsuń