sobota, 16 lutego 2013

Knelde ze śliwkami

Pin It
Moja Luna ostatnio stała się bardzo niegrzeczna, cały czas podgryza mnie o 5 rano! Wchodzi pod kołdrę i biega bo nogach, straszne się zachowuje. Nie mam pojęcia dlaczego, wasze koty też tak robią?



Składniki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna 
  • jajko
  • sól
  • cukier
  • 8 śliwek węgierek
  • olej

Przygotowanie:
  • Obieramy ziemniaki i kroimy je na małe części, następnie gotujemy aż zmiękną (będą spadać z widelca). Studzimy i dokładnie rozgniatamy praską. Wykładamy na stolnicę nasze letnie ziemniaki i zgniatamy je i formujemy w kulę.
  • Teraz potrzebujemy mąkę, najlepiej 1/4 naszej kuli mąki ziemniaczanej i 4 łyżki pszennej. Ugniatamy i dodajemy jajko, wciąż ugniatamy. Ciasto nie może się kleić! 
  • Formujemy z ciasta wałek i tniemy na 4 cm paski. Rozpłaszczamy je w dłoni i do środka dajemy śliwkę wraz z łyżeczką cukru. Zaklejamy ciasto.
  • Zagotowujemy osoloną wodę, z łyżką oleju. Wrzucamy knedle partiami i gotujemy 2/3 minuty.
  • Podajemy z bitą śmietanką!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! To zdecydowanie mój smak z dzieciństwa :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń