czwartek, 21 lutego 2013

Domowa Granola

Pin It

Domowa granola jej moja ulubioną przekąską. Jednakże uwielbiam ją również na każdy inny posiłek. Pięknie chrupie i smakuje. Znika momentalnie, ale jej produkcja wychodzi dużo taniej niż kupno gotowej. A orzechy są bardzo zdrowe.

Zima powróciła, nie jestem z tego zadowolona. Ta pora roku, jest dla mnie bardzo pesymistyczną porą roku, tak jak połowa jesieni. Nie lubię i chyba nigdy nie polubię. Pragnę zamknąć się w domu, co akurat świetnie mi się udaje, oraz więcej już z niego nie wyjść.

Raczyć się tylko taką pyszną Granolą z mlekiem sojowym.

Składniki:
  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g miodu
  • 40 g cukru trzcinowego
  • odrobina soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  •  2 łyżki białego sezamu
  •  garść żurawiny
Przygotowanie:
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki poza żurawiną. Miód wcześniej lekko podgrzać, chyba że posiadamy go w wersji płynnej. Mieszać najlepiej dwoma widelcami aż masa zrobi się klejąca. 
  • Na blachę, rozłożyć papier do pieczenia i wysypać granolę. Piec przez 45 minut aż się zarumieni. Uważać, aby jej nie przypalić oraz obracać co chwilę łopatką. 



3 komentarze:

  1. nie ma to jak pyszna domowa granola ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo miodu i pysznie crunchies - to lubię! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmniam, ja też planuję zrobić swoją, patrząc na efekty, myślę, że warto ; ).

    OdpowiedzUsuń