niedziela, 16 czerwca 2013

Polędwica w miodzie

Pin It

Wakacje, słońce i pyszne jedzenie.
Polędwica w miodzie oraz z pastą z bobu.
Letnie i szybkie danie.

Składniki:

marynata:
  • pół kilograma polędwicy wieprzowej
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki sosu wocerstershire
  • sól i pieprz
  • łyżeczka octu balsamicznego  
pasta z bobu:
  • 350 g bobu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy Olitalia
  • sól i pieprz 
  • 25 g parmezanu

Przygotowanie:
  • Mięso pokroić na plasterki, zamarynować w miodzie i reszcie składników. Zostawić na około 30 minut, aby składniki się przegryzły. 
  • Bób ugotować w gorącej wodzie.Następnie odcedzić i polać zimną wodą. Obrać ze skórki a zielony środek umieścić w wysokiej miseczce. Dodać zgnieciony czosnek, oliwę, przyprawy i parmezan. Dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę. 
  • Rozgrzać patelnię i smażyć polędwicę po 4 minuty z każdej strony. Nie dłużej, ponieważ stanie się twarda.







4 komentarze:

  1. Smaczna propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słono-słodkie smaki... Pyszny sposób na to szlachetne mięsko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. HEJ :)
    Pysznie u Ciebie!
    Jeżeli jesteś z województwa dolnośląskiego i prowadzisz blog kulinarny to wyślij na adres e-mail dolnoslaskiekucharzenie@wp.pl:
    1. Swoje imię i nazwisko,
    2. link do swojego bloga,
    3. miejscowość z której pochodzisz.

    Dodatkowo jeśli masz możliwość musisz polubić Dolnośląskie Kucharzenie na fb oraz dodać do kręgów google+.

    W odpowiedzi zwrotnej, po zweryfikowaniu dostaniesz dostęp do bloga. Będziesz mógł dodawać posty (oczywiście związane z kulinariami), reklamować swojego bloga.

    W rezultacie razem stworzymy jednego własnego bloga, dzięki temu zintegrujemy się, poznamy, będziemy mogli doradzać, konsultować. Dodatkowym plusem jest to iż wszyscy będziemy z Dolnego Śląska i łatwiej nam będzie spotkać się w realu i porozmawiać o naszej wspólnej pasji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie w Twoim ujęciu. Bardzo malarskie masz kompozycje a kurczak z miodem jest świetny!!

    OdpowiedzUsuń