poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Krem brokułowy z pesto

Pin It
Uwielbiam przygotowywać kremy, są bardzo proste i sycące. Jednakże, mam jedną manierę, bez której nie mogę się obejść. Masowo do kremów dodaję sery. Najlepiej dojrzewające. W tym wypadku połączyłam parmezan, którego użyłam do pesto z serem kozim długo dojrzewającym. Dodatkowo posypałam prażonymi pestkami dyni. Ideał.

Celebrując chwilę, usiadłam przy dużym stole, najładniejszą łyżką nabierając trochę kremu do spróbowania. Smak rozpłynął się po moich kubkach smakowych. Eksplodował. Nie pamiętam jak szybko zjadłam moje pyszne dzieło. Ale po chwili miseczka zapełniła się dokładką.

Składniki:
  • 1.5 l bulionu
  • 1 duży brokuł
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 łyżki świeżego pesto
  • sól i pieprz
  • ser kozi długo dojrzewający
  • garść prażonych pestek dyni 

Przygotowanie:
  • Zagrzej bulion i dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 10 minut. Brokuła umyj i pokrój na różyczki. Dolnej części brokuła radzę nie używać, jest dosyć włóknista. Różyczki dodaj do bulionu z ziemniakami i gotuj 8 minut. 
  • Zmiksuj całość blenderem na krem. Dodaj pesto i dopraw. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i serem kozim. 





2 komentarze:

  1. Wspaniały krem ze wspaniałymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń