niedziela, 5 maja 2013

Sałatka szparagowa

Pin It




2 dni do matury.
Zaczynam się denerwować, bezsilność, uczucie braku kontroli nad wszystkim.
Najważniejsze pytanie.
Co potem?
Jak mi pójdzie?
A jak nie zdam?
W sumie to od bardzo dawna nie zdarzyło mi się napisać poniżej 15%.
Ale pytania pozostają. 
Co ze studiami.
Mają sens w Polsce?
Tyle pytań.
Chcę na chwilę o nich zapomnieć.
Zapraszam na mój wczorajszy dzień.
Odrobinę niezwykły.

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • ser kozi halloumi
  • 5 jajek na miękko
  • konfitura żurawinowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Szparagi obieramy przy dolnych końcach. Gotujemy na parze w specjalnym garnku lub związujemy pęczek sznurkiem, tak aby stały w garnku. Zalewamy wodą, tylko łykowata część powinna być zanurzona w niej. Gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie nastawiamy jajka, powinny ugotować się na miękko, klasycznie 5 minut. Na patelni grillowej podsmażamy bez tłuszczu ser halloumi, najlepiej pokroić go w grube paski. Nie trzeba używać tłuszczu, ponieważ ser w sam sobie jest tłusty. Idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ nie topi się na patelni. Halloumi produkowany jest na Cyprze, można go zakupić w lepszych dyskontach. Na półmisku układamy szparagi, następnie ser. Lekko doprawiamy, dodajemy konfiturę i na końcu jajka. Powinny się rozpłynąć po całości, tworząc smakowity sos. 










 


















3 komentarze:

  1. A u Ciebie tak ładnie wiosennie, no i szparagi na stole :)
    Powodzenia na maturze, będzie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedzonko wygląda niezwykle!
    a co do matury?! powiem Ci tak - pamiętaj, że matura, to jedynie ciąg egzaminów, egzaminów, do których jesteś przygotowana lepiej, niż do przeciętnego testu w Twoim przed-abitiurenckim życiu :) masz 3h czasu, to jest na prawdę dużo, staraj się odstresować i nie "absorbować" spoconej atmosfery współcierpiętników! a jeśli nie pójdzie? to co! matura - źle zdana lub oblana nie przekreśla niczego, nie przekreśla Twojej przyszłości, najwyżej trochę ją opóźni. W życiu istotne są wartości ponadczasowe, życie jest piękne, ale ulotne, nie marnuj go na stres

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, nie mogę oczu oderwać, pięknie rozwija się Twój blog, ciekawe treści i przepiękne zdjęcia jak zawsze. Szparagi i halloumi muszą być razem pyszne!!

    OdpowiedzUsuń