środa, 22 maja 2013

Pizza z kukurydzą

Pin It

Jestem miłośniczką zdrowego jedzenia. Raczej wolę zjeść zupę lub mięso niż pizze. Ale raz na jakiś czas zgodzę się przygotować taki posiłek dla kogoś. Dzisiaj w roli głównej mój młodszy członek rodziny i jego ulubione danie - pizza.

Chciałabym co jakiś czas publikować ulubione przepisy moich przyjaciół. Na ochotnika zgłosił się Marcin - mój o rok młodszy brat. Miłośnik sportu, restrykcyjnej diety i sobotniego folgowania. W niektóre dni pozwala sobie zaszaleć i wtedy prosi o przygotowanie jego ukochanej pizzy z różnymi dodatkami. Wczoraj wybraliśmy kukurydzę i salami.

Uwielbiam patrzeć jak ciasto staje się coraz większe i puchnie, nagle napompowane powietrzem.

Składniki:
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1.5 szklanki ciepłej wody
  • suszony rozmaryn, czosnek i sól
  • łyżka oliwy
  • 100 ml włoskiej passaty 
  • łyżeczkę oregano, soli i ziół prowansalskich
  • 100 g mozzarelli 
  • 4 plasterki salami
  • 3 łyżeczki kukurydzy

Przygotowanie:
  • Mąkę wsypać do miski i dodać do niej po łyżeczce rozmarynu, czosnku i pół łyżeczki soli. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Mąkę polać oliwą, a następnie odrobiną roztworu. Zacząć powoli ugniatać jedną ręką a drugą dolewać wodę z drożdżami. Ciasto nie powinno pływać, tylko stać się delikatne i puszyste. Jest gotowe kiedy nie przykleja się do palców. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Kiedy ciasto urośnie, uformować z niego placek i położyć na papierze do pieczenia. Passate, zioła i sól dokładnie wymieszać w słoiczku i rozsmarować po cieście. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyciągnąć, dodać salami i kukurydzę. Piec kolejne 5/7 minut. Gotowe!







3 komentarze:

  1. Mmm, pysznie. U mnie pizza występuje ze wszystkim co sobie wymarzę:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa pizza.. pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakby co, to nie moje ręce :)Mam nadzieję, że widać.

    OdpowiedzUsuń