Jestem miłośniczką zdrowego jedzenia. Raczej wolę zjeść zupę lub mięso niż pizze. Ale raz na jakiś czas zgodzę się przygotować taki posiłek dla kogoś. Dzisiaj w roli głównej mój młodszy członek rodziny i jego ulubione danie - pizza.
Chciałabym co jakiś czas publikować ulubione przepisy moich przyjaciół. Na ochotnika zgłosił się Marcin - mój o rok młodszy brat. Miłośnik sportu, restrykcyjnej diety i sobotniego folgowania. W niektóre dni pozwala sobie zaszaleć i wtedy prosi o przygotowanie jego ukochanej pizzy z różnymi dodatkami. Wczoraj wybraliśmy kukurydzę i salami.
Uwielbiam patrzeć jak ciasto staje się coraz większe i puchnie, nagle napompowane powietrzem.
Składniki:
- 0.5 kg mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1.5 szklanki ciepłej wody
- suszony rozmaryn, czosnek i sól
- łyżka oliwy
- 100 ml włoskiej passaty
- łyżeczkę oregano, soli i ziół prowansalskich
- 100 g mozzarelli
- 4 plasterki salami
- 3 łyżeczki kukurydzy
Przygotowanie:
- Mąkę wsypać do miski i dodać do niej po łyżeczce rozmarynu, czosnku i pół łyżeczki soli. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Mąkę polać oliwą, a następnie odrobiną roztworu. Zacząć powoli ugniatać jedną ręką a drugą dolewać wodę z drożdżami. Ciasto nie powinno pływać, tylko stać się delikatne i puszyste. Jest gotowe kiedy nie przykleja się do palców. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Kiedy ciasto urośnie, uformować z niego placek i położyć na papierze do pieczenia. Passate, zioła i sól dokładnie wymieszać w słoiczku i rozsmarować po cieście. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyciągnąć, dodać salami i kukurydzę. Piec kolejne 5/7 minut. Gotowe!
Mmm, pysznie. U mnie pizza występuje ze wszystkim co sobie wymarzę:))
OdpowiedzUsuńDomowa pizza.. pyszności :D
OdpowiedzUsuńJakby co, to nie moje ręce :)Mam nadzieję, że widać.
OdpowiedzUsuń