środa, 15 maja 2013

Mus z marakui i cytryn

Pin It Jeden z moim zdaniem bardziej aromatycznych owoców. Ma ciekawą historię, jej prawdziwą nazwą jest "Męczennica jadalna" lub "Passiflora". Passio to cierpienie a flos kwiat. Powiązane jest z Chrystusem i narzędziami jego męki. Oczywiście owoc pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie katolicyzm jest jedną z popularniejszych religii. Polski odpowiednik również daje do myślenia: Męczennica. O wiele lepiej brzmi Marakuja. Owoce mają w środku jadalne pestki i sok - mają przeróżne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Jej smak jest orzeźwiający lekko kwaśny. Idealnie pasuje do mojego dzisiejszego złocistego musu. Pierwszy raz użyłam jajek i nie żałuję, nadają piękną konsystencję. Naprawdę warto spróbować.

Zamknęłam oczy, zaraz wszystko się skończy. Dwa wdechy.
-Gratulujemy! Uzyskałaś 20/20 punktów.
Otworzyłam oczy, czując jak kropla potu spływa mi po szyi. To już koniec, została ostatnia matura. Ale do niej został jeszcze tydzień. Czas na świętowanie!

Składniki:
  • 2 jajka
  • jedno żółtko
  • 70 g cukru
  • sok z 1.5 cytryny
  • 3 marakuje
  • 60 g masła

Przygotowanie:
  • Roztrzepać dokładnie jajka, dodać cukier i sok z cytryny. Przelać do rondelka i delikatnie podgrzewać. Dodać środek z marakui i masło. Podgrzewać i dokładnie mieszać przez 7 minut. Kiedy zacznie tężeć przelać do wysterylizowanych słoiczków. Świetnie pasuje do kanapek, ryżu na słodko i po prostu do przegryzienia. 














3 komentarze:

  1. przepis Twojego autorstwa czy może z "Moje Wypieki.com"? Należałoby podać autora w przypadku zapożyczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest mojego autorstwa. Podobny widnieje na foodgawker w anglojęzycznej wersji, jednakże ja zredukowałam jego ilość, ograniczyłam się do soku z prawdziwych cytryn i mniejszej ilości jajek i cukru, aby był mniej kaloryczny. Nie korzystam ze strony moje wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję wyniku, jaka to matura była? a mus bardzo fajny, wygląda smacznie i marakuja zachęca ;)

    OdpowiedzUsuń