poniedziałek, 25 lutego 2013

Fondant Czekoladowy

Pin It Chciałabym wszystko mieć już, teraz i natychmiast. Zakładam, że jestem z pokolenia rozpieszczonych dzieci, które po upadku PRL musiały mieć wszystko co najlepsze, dwie lewe ręce do roboty i najlepiej same 6 w szkole, potem oczywiście najlepsze studia. Nieważne, że drogie. Głupio nie mieć papierka. Teraz, pogrążona w nauce, zastanawiam się jak zacząć robić to co naprawdę lubię. W kryzysie? Jest to chyba niemożliwe.


Składniki:
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady
  • 25 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sorbet pomarańczowy

Przygotowanie:
  • Roztrzepujemy jajka z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, zdejmujemy z ognia i dodajemy cynamon, kakao i mąkę. Całość delikatnie mieszamy i łączymy z jakami, aż do uzyskania jednolitej masy. Kokilki smarujemy masłem i obtaczamy w mącę lub kakao. Łyżką nakładamy do nich gotową masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z gałką lodów.

czwartek, 21 lutego 2013

Domowa Granola

Pin It

Domowa granola jej moja ulubioną przekąską. Jednakże uwielbiam ją również na każdy inny posiłek. Pięknie chrupie i smakuje. Znika momentalnie, ale jej produkcja wychodzi dużo taniej niż kupno gotowej. A orzechy są bardzo zdrowe.

Zima powróciła, nie jestem z tego zadowolona. Ta pora roku, jest dla mnie bardzo pesymistyczną porą roku, tak jak połowa jesieni. Nie lubię i chyba nigdy nie polubię. Pragnę zamknąć się w domu, co akurat świetnie mi się udaje, oraz więcej już z niego nie wyjść.

Raczyć się tylko taką pyszną Granolą z mlekiem sojowym.

Składniki:
  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g miodu
  • 40 g cukru trzcinowego
  • odrobina soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  •  2 łyżki białego sezamu
  •  garść żurawiny
Przygotowanie:
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki poza żurawiną. Miód wcześniej lekko podgrzać, chyba że posiadamy go w wersji płynnej. Mieszać najlepiej dwoma widelcami aż masa zrobi się klejąca. 
  • Na blachę, rozłożyć papier do pieczenia i wysypać granolę. Piec przez 45 minut aż się zarumieni. Uważać, aby jej nie przypalić oraz obracać co chwilę łopatką. 



wtorek, 19 lutego 2013

Walentynkowe Warsztaty Kulinarne

Pin It




Walentynki
Czy można je spędzić romantycznie a zarazem inspirująco? Nauczyć się nowych umiejętności, po których nasz mężczyzna uzna, że to był udany dzień? Najwyraźniej tak  i to w efektowny i prosty sposób. Wystarczy rezerwacja miejsca w Szkole Gotowania we Wrocławiu i dobra nawigacja w aucie, jeżeli jesteście spoza miasta. 


Miesiąc przed 14 lutym zastanawiam się jak wykorzystać daną okazją. Moja druga połówka  nigdzie nie chce się ruszać, a walentynki według niego są przereklamowane. Ciężki orzech do zgryzienia. Przeglądam Internet z kreatywnymi pomysłami. Nagle wpada mi w oko strona z Warsztatami Kulinarnymi. Idealnie dla nas! Rezerwuję miejsca (zostały ostatnie) i cierpliwie czekam na ten dzień.
Stawiamy się na ulicę Tęczową z delikatnym spóźnieniem. Lekko pokłóceni o dozwoloną prędkość jazdy  w czasie mgły (z widocznością na 2 metry). Widzimy zebrane pary w różnym wieku. Wszyscy uśmiechnięci i zafascynowani. Poznajemy naszego przewodnika po świecie kuchni:
Jacek Lehr – kucharz z wieloletnim doświadczaniem w renomowanych Angielskich restauracjach, absolwent Thames Valley University. Na początku zamknięty w sobie, lekko z dystansem, później przemiły człowiek z ogromną wiedzą i pomysłami. Naprowadza, podpowiada i uczy. Podziwiam go za jego spokój, kiedy Ja uporczywa blogerka zadająca tysiące pytań, na temat produktów i dostaw, przeszkadza w pracy.
Przewodnim tematem warsztatów okazała się kuchnia włoska. Pierwszą potrawą było ravioli z estragonem, dorszem i przegrzebkami w bulionie krewetkowym. Potrawa bardzo rozgrzewająca, pełna elektryzmu. Następny był Rostbef z musem truflowym z gotowanych ziemniaków, puree z prawdziwków i sosem z zielonego pieprzu i rumu.



Deser. Seksowny i puszysty soufflé z sorbetem porzeczkowym.  Delikatnie wymieszany z dobrze ubitą pianą z białek. Pieczenie było pełne wyczekiwania, na szczęście nasz wyszedł idealnie. Bardzo słodki, zapieczony w kokilach, w połączeniu z orzeźwiającym smakiem sorbetu, dawał wyśmienite doznanie smakowe.
Sama szkoła gotowania, jest urządzona nowocześnie. Dominuje biel i kolory zieleni. Znajdziemy również sporo drewna. Jedyną wadą była ilość miejsca, moim zdaniem lokal jest niestety za mały na warsztaty i stoliki do degustacji.  Na szczęście, właściciele niedługo przenoszą się. Co jest bardzo dobrą wiadomością. Na pewno znów odwiedzę to miejsce, aby powiększyć moją wiedzę.

Szkoła Gotowania "Tęczowa Kuchnia"
ul. Tęczowa 74 1-B,
53-603 Wrocław
tel.: +48 508 631 072
kontakt@szkola-gotowania.com













 

poniedziałek, 18 lutego 2013

Food Inspirations

Pin It
savory cheesecake (by julie marie craig)











(via Drożdżówki brioche z budyniem - Przepis)





Almond and Blackberry Cake




Mini pavlova by *kupenska 


fish

garlic chile prawn sandwiches with avocado: recipe here 


(by call me cupcake)


Laura Edwards Photography-Food Gallery


 





sobota, 16 lutego 2013

Knelde ze śliwkami

Pin It
Moja Luna ostatnio stała się bardzo niegrzeczna, cały czas podgryza mnie o 5 rano! Wchodzi pod kołdrę i biega bo nogach, straszne się zachowuje. Nie mam pojęcia dlaczego, wasze koty też tak robią?



Składniki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna 
  • jajko
  • sól
  • cukier
  • 8 śliwek węgierek
  • olej

Przygotowanie:
  • Obieramy ziemniaki i kroimy je na małe części, następnie gotujemy aż zmiękną (będą spadać z widelca). Studzimy i dokładnie rozgniatamy praską. Wykładamy na stolnicę nasze letnie ziemniaki i zgniatamy je i formujemy w kulę.
  • Teraz potrzebujemy mąkę, najlepiej 1/4 naszej kuli mąki ziemniaczanej i 4 łyżki pszennej. Ugniatamy i dodajemy jajko, wciąż ugniatamy. Ciasto nie może się kleić! 
  • Formujemy z ciasta wałek i tniemy na 4 cm paski. Rozpłaszczamy je w dłoni i do środka dajemy śliwkę wraz z łyżeczką cukru. Zaklejamy ciasto.
  • Zagotowujemy osoloną wodę, z łyżką oleju. Wrzucamy knedle partiami i gotujemy 2/3 minuty.
  • Podajemy z bitą śmietanką!

wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowy Koktajl Młodości

Pin It Nie mogę stwierdzić, że jestem miłośniczką walentynek. Ale nie mogę zaprzeczyć, że nie lubię tego święta wykorzystywać. Takim oto sposobem 14 jadę na warsztaty kuchni włoskiej! Na pewno będzie romantycznie. Dzisiaj mam propozycję dla osób, które zdrowo się odżywiają. Trochę kontrowersyjną, bo jak smoothie w walentynki? Ale w sumie dlaczego nie? Nawet moja kotka uwielbia podjadać takie rzeczy, jak nie patrzę. Aczkolwiek moje podejście do niekociego jedzenia jest proste. Wszystko, tylko żebym jej nie zobaczyła z głową śmieciach.

Składniki:

  • Jabłko 
  • Gruszka
  • Awokado
  • Suszona śliwka i parę suszonych żurawin

Przygotowanie:
  • Jabłko pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Tak samo postąpić z gruszką. Awokado przeciąć na pół, wyrzucić pestkę i łyżeczką wydrążyć. 
  • Tak przygotowane owoce wrzucamy do blendera i miksujemy przez parę minut, aż powstanie nam gładki mus. Nakładamy do szklanki i posypujemy siekaną śliwką i żurawiną. Smacznego!


niedziela, 10 lutego 2013

Jabłka pod kruszonką

Pin It

Wraz z moją kotką odczuwamy przesilenie wiosenne, ona więcej śpi, Ja więcej narzekam. Przecież ludzie nie zimują, z porównaniem do zwierząt. Aczkolwiek jestem pewna, że jest to w naszej naturze. Zimą jesteśmy ospali, dopadają nas depresje i chandry. Tych bogatszych ratują wyjazdy nad ciepły ocean, a tych biedniejszych terapeuta na NFZ, który nie zawsze pomaga. Na właśnie takie dni proponuję wam pyszną, ciepłą i pachnącą kruszonkę! Trochę ociepli nam te przesilenie.

Składniki:
  • 3 jabłka, najlepiej renety
  • łyżeczka cynamonu
  • 45 g masła
  • 60 g mąki
  • 40 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
  • Obieramy jabłka i kroimy na ćwiartki a następnie na paski. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć cząstkami jabłka, które posypujemy cynamonem. 
  • Przygotowujemy kruszonkę, na duży talerz wykładamy masło, mąkę, płatki, cukier i odrobinę soli. Delikatnie ugniatamy, jeżeli masło jest miękkie. Jeżeli odrobinę twarde kroimy całość nożem. Gotową kruszonką posypujemy jabłka.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.

czwartek, 7 lutego 2013

Guacamole z Ricottą

Pin It


Moja dzisiejsza pozycja to guacamole z serem ricotta. Dodatkowo, dla zdrowia, herbatka z mojej doniczkowej mięty, zalana ciepłą wodą z łyżeczką brązowego cukru.

Od pewnego czasu nie posiadam w domu telewizji, tak się złożyło, że nigdy nie mieliśmy czasu jej założyć. Niestety, ja bardzo lubię program Kuchnia +, który jest dla mnie źródłem wszelakiej kulinarnej inspiracji. Dodatkowo w przeliczeniu wychodzi to dużo taniej, aniżeli ciągłe kupowanie kulinarnych gazet (ograniczyłabym się do dwóch). I tak po ciągłych rozmowach, które mój Luby nazywa męczeniem. Doszliśmy do wspólnego zdania: bierzemy telewizję.
I się zaczęło, armagedon.
Ja nie potrzebuję wiele jeden program, który jest w zestawie startowym za 14.99. Ale moja druga połówka, zapragnęła programów sportowych, HBO, Fox i Cartoon Network. Więc wydatek rośnie do 159 zł. A podobno to kobiety są wymagające.

Jak tak dalej nasze wspólne rozmowy będą się rozwiać, będę zmuszona schować do torebki dowód i prawo jazdy i sama udać się do punktu. Przecież 14.99 to niebagatelna cena, wystarczy zrezygnować ze słodyczy przez 5 dni. Prawda, że oszczędność?

 Składniki:
  • 1 awokado
  • 3 łyżki sera Ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
  • Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Łyżeczką wydrylować zielony miąższ do miseczki. Wymieszać z serkiem oraz dodać czosnek, sól i pieprz. Pod koniec polać odrobiną soku z cytryny, pozostanie wtedy apetyczny zielony kolor. Pamiętajmy aby awokado było miękkie i dojrzałe, twarde niestety niezbyt się nada.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Crepes ze szpinakiem

Pin It

Cieniutkie naleśniki ze szpinakiem i serem mozzarella. Delikatne ciasto i smak rozpływają się w ustach. Wydaje mi się, że to danie uwielbia każdy, jest to klasyk dzieciństwa i można go podawać na różne sposoby. Moja kotka strasznie przepada za naleśnikami. Podkrada jednego i ciągnie ze sobą do miseczki. Następnie aby porwać na kawałki rzuca go sobie na głowę, gryząc i tak parę razy. Istne widowisko!

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli i cukru

Przygotowanie:
  •  Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

sobota, 2 lutego 2013

Polędwica z warzywami

Pin It
Follow my blog with Bloglovin
Koniec tygodnia a zarazem początek lutego. Brakuje słońca i tego ciepłego wietrzyku. Marzę o pięknej pogodzie, deszcz doprowadza mnie do depresji. Nie chcę wychodzić z domu i sprzątam jak szalona mieszkanie. Dochodzę w tym już do perfekcji, przydałoby się tak samo zrobić z porannymi ćwiczeniami. Moja szalona kotka odpoczywa przy grzejniku, ja wypijając kolejną herbatę czytam wiadomości. Kryzys, brak pracy, związki partnerskie, wysokie ceny. To czuć, emigracja zachęca nas coraz bardziej. Kusi lepszym życiem, świeżymi warzywami, dobrej jakości mięsem i targami. U nas? Hipermarket z pryskanymi produktami. Strach zakładać rodzinę, strach nawet rodzić w Polsce. Co nas czeka w tym kraju?

Na pocieszenie, soczysta marynowana polędwica z warzywami. Kusi kolorami i smakiem. Danie najlepsze na ciepło, chłodne traci swój smak.

Składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu wocerstershire
  • 1 łyżka sosy sojowego
  • sól i pieprz
  • warzywa na patelnię: groszek w łupinie, marchewka, brokuł, kukurydza, pół cebuli

Przygotowanie:
  • Polędwice godzinę przed podaniem, zamarynować w musztardzie, w sosach i doprawić solą i pieprzem. Marynata posłuży nam potem jako sos, więc należy jej dużo nałożyć. Po upływie wyznaczonego czasu, mięso pokroić na plastry. Rozgrzać patelnię i smażyć 4 minuty z każdej strony.
  • W międzyczasie na drugiej rozgrzanej patelni, smażyć warzywa przez 7 minut. Mogą być również mrożone, ale wtedy trzeba dodać jeszcze około 10 minut. Dodać do nich pozostałą marynatę z miseczki i dokładnie zamieszać. Nakładać warzywa na talerz a na wierzch położyć polędwicę.